19.5 C
Tirana
Wednesday, May 29, 2024
spot_img
Faqe KryesoreLajmeAktualitetSa është probabiliteti që pandemitë e të ardhmes të fshijnë tërë njerëzimin...

Sa është probabiliteti që pandemitë e të ardhmes të fshijnë tërë njerëzimin nga faqja e Tokës?!

Pandemitë e tjera të tilla si pandemitë Covid do të vijnë në të ardhmen, dhe shanset që secili prej nesh të përjetojë një tjetër në jetën tonë po rriten.

Pandemitë janë gjithnjë e më të shpeshta dhe të mundshme: kjo është deklaruar nga një ekip ndërkombëtar studiuesish me një studim (botuar në PNAS) të kryer nga Universiteti i Padovës, ku lexojmë se probabiliteti që një pandemi si ajo e CoViD-19 të ndodhë në një çdo moment është tani për tani, çdo vit, rreth 2%, por gjithashtu se tendenca po rritet dhe se mund të trefishohet në dekadat e ardhshme. “Frekuenca me të cilën dalin sëmundje të reja epidemike nga rezervuarët e kafshëve është rritur në dekadat e fundit për shkak të ndryshimeve antropogjene të mjedisit”, shpjegon Marco Marani, kreu i studimit, duke theksuar se ne nuk jemi ende të përgatitur për epidemitë me intensitet të madh, të cilat sidoqoftë nuk janë të pamundura.

Për studimin, studiuesit analizuan të dhënat nga katër shekuj të epidemive kryesore (1600-2020). Gripi spanjoll është rikonfirmuar si pandemia më serioze në histori: vlerësimet e vdekjeve, të gjitha mjaft të pasakta, janë midis 50 dhe 100 milionë. Në çdo rast, një masakër, duke pasur parasysh se popullsia e botës në atë kohë nuk arrinte në dy miliardë njerëz. Intensiteti i epidemisë spanjolle, i përcaktuar nga autorët si numri i viktimave i ndarë me kohëzgjatjen e epidemisë dhe i normalizuar në lidhje me popullsinë botërore të asaj kohe, ishte rreth 5.7 për mijë / vit: për të marrë një ide se çfarë mund të do të thotë, Covid deri më tani është treguar të ketë një intensitet prej 0.3 në mijë / vit, rreth 20 herë më pak.

Shanset që një pandemi me intensitet spanjoll të ndodhë përsëri janë midis 0.3% dhe 1.9% në vit, për periudhën e studiuar: me fjalë të tjera, duke folur statistikisht ka të ngjarë që një “spanjoll 2.0” të arrijë brenda 400 vitesh. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që ne mund të jemi të sigurt për të paktën tre shekuj: një virus i tillë vdekjeprurës mund të zhvillohet në dy, dhjetë, njëqind ose dyqind vjet, me të njëjtën probabilitet. Për një “Covid 2.0” ne mund të na duhet të presim vetëm 59 vjet, përsëri sipas të dhënave statistikore: me pak fjalë, ka shumë të ngjarë që një pandemi tjetër të na prekë gjatë jetës sonë, ose fëmijëve ose nipërve dhe mbesave tanë.

Studimi gjithashtu llogariti mundësinë e një pandemie që mund të fshijë njerëzimin nga faqja e Tokës. Ka të ngjarë të ndodhë brenda 12,000 viteve të ardhshme: por, siç thamë, nuk do të thotë se nuk mund të ndodhë në një, dhjetë, dyqind, një mijë, tre mijë …

Burimi: FOCUS

spot_img

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

REKLAME

spot_img

Me te lexuarat