10.5 C
Tirana
Wednesday, April 24, 2024
spot_img
Faqe KryesoreLajmeAktualitetProdhimi i naftës vendase përson rënie në 3 dekadat e fundit

Prodhimi i naftës vendase përson rënie në 3 dekadat e fundit

Gjatë dekadës së fundit, prodhimi i karburantit të dëmshëm për mjedisin në BE ra ndjeshëm. Në vitin 2020, u prodhuan 48 500 kilotonë (kt) mazut, duke përfaqësuar një rënie prej 62% në krahasim me 1990 (127 000 kt).

Vaji i karburantit, i referuar gjithashtu si mazut i rëndë për shkak të peshës së tij, është një produkt specifik i naftës i prodhuar në rafineri dhe i përdorur nga shumica e anijeve. Ekzistojnë shqetësime mbi ndikimin mjedisor të përdorimit të tij pasi shumica e squfurit që përmban përfundon në atmosferë kur digjet në motorin e një anijeje. Në dritën e këtyre shqetësimeve, përpjekjet për të kufizuar ndotjen nga transporti i anijeve hynë në fuqi në janar 2020, ku anijet tani mund të përdorin vetëm naftë me përmbajtje të ulët squfuri.

Midis 1990 dhe 2020, të 21 Shtetet Anëtare të BE-së që ishin ende duke prodhuar mazut në 2020 raportuan një rënie të prodhimit. Uljet më domethënëse të prodhimit u vunë re në Itali (nga 23 700 kt në 1990 në 5 400 kt në 2020) dhe Spanjë (nga 15 000 kt në 1990 në 2 400 kt në 2020).

Pesë vende të BE -së prodhuan rreth 60% të naftës totale në vitin 2020

Në vitin 2020, 13 nga 21 Shtetet Anëtare prodhuan më shumë se 1 000 kt mazut. Nga këto vende, pesë përbënin rreth 60% të prodhimit të përgjithshëm të naftës së BE -së: Hollanda (19% me 9 000 kt), Gjermania (13% me 6 200 kt), Italia (11% me 5 400 kt), Franca (9% me 4 300 kt) dhe Suedia (8% me 3 900 kt).

Në anën tjetër të shkallës, gjashtë Shtete Anëtare nuk prodhuan asnjë mazut atë vit: Luksemburgu, Letonia, Malta dhe Estonia nuk kanë pasur kurrë ndonjë rafineri, ndërsa Qipro dhe Sllovenia ndaluan prodhimin e mazutit në 2004 dhe 2000, respektivisht.

spot_img

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

REKLAME

spot_img

Me te lexuarat