19.5 C
Tirana
Sunday, June 16, 2024
spot_img
Faqe KryesoreEkonomiPërfitimet e Sigurimeve Shoqërore marrin një goditje të madhe, studimi i universitetit...

Përfitimet e Sigurimeve Shoqërore marrin një goditje të madhe, studimi i universitetit të Bostonit sqaron skemën

Pak kohë më parë u bë publik lajmi se përfitimet e pensionistëve nga Sigurimet Shëndetësore do të pësojnë rritje me 5.9% në vitin e ardhshëm.

Sipas ekspertëve kjo është kostoja më e lartë e jetesës e regjistruar nga 1982, ku përveç problemeve të shkaktuara nga pandemia, personat me nivel jetese të ulët janë të prirur të goditen nga inflacioni dhe normat e ulëta të interesit. Përgjatë vitit pandemik mësohet se të moshuarit kanë shpenzuar vetëm për gjërat më të domosdoshme me një vlerë 20 dollarë mesatarisht në 2021.

Kjo rritje e vogël u bazua në rritjen e inflacionit nga tremujori i tretë i vitit 2019 në tremujorin e tretë të vitit 2020.

Rritja prej 5.9% do të ndihmojë në kompesimin e kësaj mangësie, ku parashikohet që konsumi mesatar i Sigurimeve Shoqërore të rritet me 92 dollar.

Por gjithçka ndalon në një ngërrç të krijuar…
Si fillim, inflacioni nuk po largohet, duke bërë që fuqia blerëse e përfitimeve nga Sigurimet Shoqërore të vazhdojë gërryerjen deri në vitin 2022. Gjithashtu edhe rritja e primeve të shëndetit do të zvogëlojë shumën e mbetur për të paguar për gjëra të tjera të domosdoshme.

Nga ana tjetër edhe rritja e taksave mund të bëhet problem për disa persona, pasi pragu për të ardhurat e familjes që përcakton një pjesë e përfitimeve nga Sigurimet Shoqërore do të tatohen dhe nuk përshtaten me inflacionin.

Këto të dhëna janë bërë publike pas një studimi në masë të zhvilluar nga Qendra për Kërkimin e Pensionit në Kolegjin e Bostonit.

Por shqiptarët e kanë sot një zgjidhje 

Sot, në të gjithë botën, miliona njerëz nuk janë duke kursyer mjaftueshëm për t’i ofruar atyre një standard jetese kur të dalin në pension. Një trend i tillë, në rritje, po vihet re edhe në Shqipëri. Më shumë se 32 mijë shqiptarë po investojnë për një pension privat në pleqëri.

Pse Fondi i Pensioneve Vullnetare SIGAL kryeson tregun në Shqipëri, bazuar në shifrat zyrtare të AMF? (Bold)

1. Lider ne tregun e pensioneve private me mbi 10.000 anëtarë dhe asete që kapin vlerën e 15 milionë eurove duke qenë kështu lideri në tregun e pensioneve private me 43.53% të tij.

2. Udhëheq tregun prej mbi 10 vitesh

3. Pjesë e Grupit SIGAL UNIQA, një ndër grupet më të mëdha financiare në Shqipëri dhe në rajon

Por cilat përfitimet dhe benefitet financiare të pensioneve vullnetare te Fondi SIGAL? (Me Bold)

1. Kontributet e derdhura nga punëmarrësi në Fondin e Pensioneve Vullnetare SIGAL, zbriten nga të ardhurat personale për efekt tatimi mbi të ardhurat.

2. Fitimi i realizuar nga investimi i aseteve të fondit nuk i nënshtrohet tatimit.

3. Kontributet e bëra nga punëdhënësi në interes të punëmarrësve në Fondin e Pensionit Vullnetar SIGAL kanë interesa më të larta se bankat.

4. Shërbimet e ofruara nga Banka për shoqërinë administruese dhe anëtarët e saj, konsiderohen si shërbim financiar dhe si rrjedhojë janë të përjashtuara nga TVSH-ja.

5. Përfshi edhe potencialin e investimit të tyre përgjatë viteve të karrierës tuaj për t’ju kthyer juve më pas mbrapsht në formë pensioni në një masë edhe më të madhe se ajo çka ju keni kontribuar ndër vite. Për shembull: Nëse kurseni 1000 euro në vit, për 30 vite keni shtuar në llogarinë tuaj të pensionit vullnetar 30.000 euro, por interesat që përfitoni do jenë 27.000 euro. Dhe kur të dilni në pension do vazhdosh jetesën me të njëjtin nivel page.

6. Në rast fatkeqësie, pensioni nuk ndërpritet por i kalon trashëgimtarëve.
Çfarë kërkoni më shumë?

Skiconi një të ardhme më të bukur dhe plot me aventura duke investuar sot në Fondin SIGAL për veten dhe familjen tuaj. As vetë nuk mund ti ruani dhe investoni paratë tuaja më mirë se Fondi SIGAL.

Përcakto vetë se sa pension do që të marrësh dhe llogarit online duke klikuar në: https://fondisigal.com.al/llogarit-pensionin/

Për më shumë informacion mund të vizitoni faqen e internetit www.fondisigal.com , zgjidhni këshilltarin tuaj ose kontaktoni për çdo pyetje apo paqartësi me numrin 067 40 26 007.

Planifikoni të ardhmen dhe jetoni jetën tuaj tani

Lexo edhe: PENSIONET PRIVATE e vetmja alternativë për rritjen reale të pensioneve në Shqipëri

spot_img

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

REKLAME

spot_img

Me te lexuarat