19.5 C
Tirana
Thursday, May 30, 2024
spot_img
Faqe KryesoreSigurime VullnetareShendet & JeteMitet më të rëndësishme rreth vaksinës së gripit

Mitet më të rëndësishme rreth vaksinës së gripit

Kur flasim për vaksinën e gripit, ka gjysëm të vërteta dhe keqinformime të panumërta të cilat reduktojnë gatishmërinë për t’u vaksinuar.

MITET MË TË RËNDËSISHME RRETH VAKSINËS SË GRIPIT
Vaksinimi nga gripi është i tepërt sepse gripi mund të trajtohet me antibiotikë

Gripi është një sëmundje që shkaktohet nga viruset. Antibiotikët ndihmojnë vetëm me infeksionet bakteriale, por jo me gripin dhe me infeksionet e tjera virale.

Gripi është i rrezikshëm vetëm për të moshuarit

Grupet e rrezikuara të cilat duhet të vaksinohen në çdo rast kundër gripit përfshijnë:

  • Njerëzit në moshën 60 vjeçare e sipër;
  • Pacientët me sëmundje kronike;
  • Gratë shtatëzëna;
  • Njerëzit me rreziqe të veçanta profesionale (të tilla si stafi i infermierisë ose kujdestarët për njerëzit e tjerë që janë në rrezik të lartë);
  • Për njerëzit e shëndetshëm me sistem imunitar të fortë, probabiliteti i marrjes së gripit është disi i ulët. Duke qenë se, gripi i vërtetë është një tendosje në organizëm, vaksinimi përgjithshësisht rekomandohet për këdo. Veçanërisht për të moshuarit dhe të sëmurët kronikë që jetojnë në një shtëpi, të gjithë anëtarët e familjes duhet të vaksinohen në mënyrë që sëmundja të mos transmetohet. Fëmijët në veçanti janë përgjegjës për përhapjen e infeksiont, kështu që, vaksinimi kundër gripit për fëmijët është gjithashtu efektiv për të ngadalësuar ose madje edhe bllokuar përhapjen e sëmundjes.
  • Ju mund të sëmureni pavarësisht se jeni vaksinuar

Vaksina e gripit e administruar funksionon vetëm kundër llojeve dominante të virusit. Sepse viruset e gripit vazhdojnë që të ndryshojnë formën e tyre. Çdo vit, ekspertët nga Organizata Botërore e Shëndetësisë identifikojnë llojin më të zakonshëm aktual të virusit të gripit, kundër të cilave prodhohen vakina në mënyrë të shënjëstuar. Kjo mund të marrë deri në nëntë muaj. Rrjedhimisht, është e mundur që viruset e gripit që janë aktualisht në qarkullim mund të ndryshojnë kundër atyre për të cilat funksionon vaksina aktuale. Rrjedhimisht, vaksinimi nuk mbron kundër infeksionit barazisht po aq mirë çdo vit. Pas vaksinimit, duhen gjithashtu rreth 10 deri në 14 ditë që trupi të zhvillojë mbrojtjen e përshtatshme kundër infeksionit. Vaksina e gripit gjithashtu nuk mbron kundër infeksionit të grupit dhe të ftohtit.

Fëmijët që ushqehen me gji nuk ka përse të vaksinohen sepse ata i marrin antitrupat nëpërmjet qumështit të gjirit

Në fakt, antitrupat tashmë janë transferuar tek të sapolindurit nëpërmjet sistemit të qarkullimit të gjakut gjatë shtatëzanisë, që është arsyeja përse ka kuptim përditësimi i statusit tuaj të vaksinimit përpara shtatëzanisë. Qumështi i gjirit i jep foshnjës mbrojtje shtesë. Këtu jemi duke folur për ‘mbrojtjen e folesë’, e cila, megjithatë, mbështet vetëm sistemin imunitar të fëmijës në muajt e parë të jetës. Megjithatë, ai nuk është mjaftueshëm gjithëpërfshirës për t’u mbrojtur kundër disa infeksioneve. Për më tepër, nëna mund të kalojë tek fëmija vetëm ato antitrupa kundër sëmundjeve që ajo, ose i ka kaluar vet, ose kundër të cilave ajo është vaksinuar. Vaksinimi i nënës kundër gripit gjatë shtatëzanisë dhe mbrojtja aktuale e vaksinimit kundër kollës me gulçime është qartësisht i rekomandueshëm.

Sistemi imunitar i fëmijës mbytet nga shumë vaksina dhe vaksina të shumëfishta

Fëmijët sot përballen konsiderueshëm me shumë më pak vaksina antigjene sesa në të shkuarën: në vitet 1980-të, fëmijëve me vaksinat e përdorura në atë kohë u jipeshin mbi 3,000 antigjene. Në vitin 2015, është një mesatare prej 200 antigjenesh në vaksinat e përdorura sot. Nëse do të supozojmë numrin mesatar të qelizave B në gjak, të cilat luajnë një rol thelbësor në përgjigjen imunitare ndaj vaksinës, sistemi imunitar mund t’i përgjigjet me efektivitet 10,000 vaksinave në të njëjtën kohë dhe të ofrojë mbrojtje.

Vaksinimet shkaktojnë sëmundje kundër të cilave ato duhet të ofrojnë mbrojtje

Vaksinat e gripit të përdorura janë të pa-aktivizuara dhe rrjedhimisht nuk shkaktojnë grip. Pas vaksinimit, megjithatë, ethe, të përziera, lodhje dhe vështirësi në përtypje ose skuqje në vendin e injeksionit mund të ndodhin përgjithësisht.

Disa vaksina, si p.sh., B. vaksina e fruthit mund të shkaktojë simptoma sëmundjeje. Megjithatë, një sëmundje plotësisht e zhvilluar praktikisht nuk zhvillohet kurrë. Shembujt më të njohur të të ashtuquajturave “vaksinimi i fruthit”, rreth 2% e të gjithë të vaksinuarve zhvillojnë vërshimin e fruthit, i cili nuk është ngjitës dhe është shumë i butë. Nuk ka evidenca që “vaksinimi i fruthit” të shkaktojë ndërlikime që kërcënojnë jetën të ndodhura nga një vaksinë fruthi.

Argumentet për vaksinimin janë propagandë nga industria farmaceutike

Përgjithësisht plani i vaksinimit rishikohet çdo vit nga Ministria e Shëndetësisë në bashkëpunim të ngushtë me ekspertët e Institutit të Shëndetit Publik. Ai mbështetet në dijet më të fundit shkencore, duke ofruar rekomandime të bazuara në evidenca.

Siguro ONLINE shëndetin tënd dhe të familjes tuaj!

https://sigal.com.al/shendet-dhe-aksidente/paketat-e-shendetit/

spot_img

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

REKLAME

spot_img

Me te lexuarat