4.5 C
Tirana
Saturday, February 4, 2023
spot_img
Faqe KryesoreEkonomiTurqia përballet me inflacion dhe dobësim të monedhës, luhatje edhe në tregun...

Turqia përballet me inflacion dhe dobësim të monedhës, luhatje edhe në tregun e sigurimeve

Shoqata e Sigurimeve të Turqisë ka njoftuar se sektori i sigurimeve ka regjistruar fitime totale prej 328.2 milion dollarë në tremujorin e tretë të vitit. Kjo përfaqëson një rënie prej 17% të fitimeve krahasuar me tremujorin përkatës kur fitimet në sektor arritën në 7,338 miliardë TRY.

Sigurimi i automjeteve

Në tremujorin korrik-shtator 2022, ndërkohë që sektori i sigurimeve realizoi një fitim teknik prej 3,225 miliardë TRY në degën gjithëpërfshirëse të sigurimeve motorike, dega e sigurimit të detyrueshëm të përgjegjësisë ndaj palëve të treta ka raportuar një humbje prej 7 TRY. 907 miliardë.

Inflacioni i lartë, rritja e pagës minimale dhe dobësimi i lirës turk i kanë shtuar presionin e kostove dhe për pasojë edhe humbjet nga sigurimet e detyrueshme.

Ulja e humbjeve

Rregullatori i industrisë, Agjencia e Rregullimit dhe Mbikëqyrjes së Sigurimeve dhe Pensioneve Private (SEDDK), ka publikuar muajin e kaluar udhërrëfyesin e saj për të korrigjuar problemet strukturore në sigurimet e detyrueshme motorike.

Udhërrëfyesi përfshin futjen e dy shkallëve të reja në sistemin tarifor të sigurimeve të detyrueshme motorike, duke e rritur numrin e shkallëve nga shtatë në nëntë. Dy shkallët e reja janë për “Shoferë shumë të rrezikshëm” dhe “Shoferë shumë të mirë”.

Ata që janë në shkallën e 7-të dhe nuk kanë bërë aksident prej pesë vitesh do të konsiderohen shoferë shumë të mirë dhe do të kalojnë në shkallën e 8-të dhe do të marrin një zbritje prej 50% në primet e motorit.

Ata që përcaktohen si shoferë shumë të rrezikshëm do të paguajnë një shtesë prej 200% mbi primet e tyre motorike.

spot_img

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

REKLAME

spot_img

Me te lexuarat