23.5 C
Tirana
Sunday, June 16, 2024
spot_img
Faqe KryesoreKryesoreRaporti historik: Mbi 1/3 e pemëve në të gjithë botën kërcënohen nga...

Raporti historik: Mbi 1/3 e pemëve në të gjithë botën kërcënohen nga zhdukja

Të paktën një e treta e llojeve të pemëve në të gjithë botën janë në rrezik zhdukjeje, paralajmëron një raport i ri historik. Studimi pesëvjeçar nëpër botë i 60,000 lloje pemësh zbuloi se 30%-17,500-aktualisht janë në rrezik zhdukjeje.

“Kjo do të thotë se ka dyfishin e numrit të specieve të pemëve të kërcënuara në nivel global sesa gjitarët e kërcënuar, zogjtë, amfibët dhe zvarranikët të kombinuar bashkë,” tha Botanik Gardens Conservation International (BGCI), i cili publikoi raportin e Gjendjes së Pemëve të Botës, në një deklaratë.

Mbi 440 lloje pemësh janë në prag të zhdukjes me më pak se 50 specie që mbeten në natyrë. Kjo përfshin rrezebardhën Menai, e gjetur vetëm në Uellsin e Veriut, e cila ka vetëm 30 pemë të egra të mbetura. Të paktën 142 specie janë regjistruar si të zhdukura në natyrë.

Sipas raportit, i cili u përpilua nga më shumë se 60 partnerë institucionalë si kopshtet botanike, institucionet pyjore dhe universitetet si dhe mbi 500 ekspertë – 58% e pemëve vendase europiane kërcënohen me zhdukje. Whitebeams dhe Rowan janë pemët më të kërcënuara në rajon.

Sidoqoftë, vendi me numrin më të madh të specieve të pemëve të kërcënuara është Brazili. Kombi i Amerikës Latine numëron 8,847 lloje pemësh – numri më i lartë në botë – por rreth një e pesta (1,788) janë të kërcënuara.

Llojet e pemëve të Islandës janë më proporcionalisht të rrezikuara, sipas raportit. “Kjo është veçanërisht shqetësuese sepse shumë ishuj kanë lloje pemësh që nuk mund të gjenden askund tjetër,” vëren BGCI. Indonezia dhe Malajzia janë të dyja ndër 5 vendet kryesore të biodiversitetit në botë me 5.716 dhe 5.422 lloje pemësh respektivisht. Gati 25% e këtyre janë të kërcënuara.

Bujqësia dhe ndryshimet klimatike

Kërcënimi kryesor për pemët është bujqësia me pemë të pastruara për prodhimin e bimëve, e cila prek 29% të specieve të pemëve. Pasohet nga prerjet e drurit (27%), blegtoria (14%), urbanizimi dhe zjarri (të dy 13%).

Raporti thotë se ndryshimi i klimës është një kërcënim në rritje. Ndryshimi i modeleve të temperaturës dhe motit do të thotë që shumë pemë rrezikojnë të humbasin zonat për një habitat të përshtatshëm. Të paktën 180 lloje pemësh kërcënohen drejtpërdrejt nga rritja e nivelit të detit dhe ngjarjet e rënda të motit.

Dëmtuesit dhe sëmundjet që prekin pemët ndikohen gjithashtu nga ndryshimet klimatike, të cilat ndryshojnë mundësitë e tyre të mbijetesës në mjedise të reja.

Mbytësi i hirit smerald-një brumbull druri-është vendas në Azinë Lindore, por ka shkaktuar shkatërrime të mëdha në SHBA dhe tani në Rusi dhe Evropën Lindore. Një kërpudhë invazive që gjithashtu filloi në Azi dhe që shkaktoo Ash Diebark, një sëmundje kronike e hirit që përfundimisht çon në vdekjen e pemës, u zbulua për herë të parë në Poloni dhe Lituani në vitet 1990. Që atëherë është përhapur në shumicën e vendeve europiane.

Humbja e pemëve është një shqetësim i veçantë pasi pyjet luajnë një rol të madh në ekosistemin botëror. Ato përbëjnë 50% të karbonit tokësor global dhe janë shtëpi për 75% të ujërave të ëmbla të arritshme në botë. Ato gjithashtu sigurojnë habitat dhe ushqim për miliona lloje të tjera, përfshirë kafshët, bimët dhe mikroorganizmat.

Megjithatë, ka “shpresë për të ardhmen”, tha BGCI, duke vënë në dukje se përpjekjet për ruajtjen po rriten në të gjithë botën. Të paktën 64% e të gjitha llojeve të pemëve mund të gjenden në të paktën një zonë të mbrojtur dhe rreth 30% mund të gjenden në kopshte botanike, bankat e farërave ose koleksione të tjera.

Paul Smith, Sekretari i Përgjithshëm i BGCI, e përshkroi raportin si “një thirrje zgjimi për të gjithë në të gjithë botën se pemët kanë nevojë për ndihmë”. Sara Oldfield, bashkëkryetare e Grupit Specialist të Tree Global theksoi se “çdo specie pemësh ka një rol unik ekologjik për të luajtur”. “Me 30% të specieve të pemëve në botë të kërcënuara me zhdukje ne duhet të rrisim urgjentisht masat e ruajtjes,” shtoi ajo.

Raporti u bën thirrje politikëbërësve të zgjerojnë mbulimin e zonave të mbrojtura për speciet e pemëve të kërcënuara që aktualisht nuk janë të përfaqësuara mirë në zonat e mbrojtura dhe të sigurojnë që të gjitha llojet e pemëve të kërcënuara globalisht të ruhen në kopshtet botanike dhe koleksionet e bankave të farërave.

Ai gjithashtu bën thirrje për një zgjerim të skemave të mbjelljes së pemëve, veçanërisht duke synuar mbjelljen e specieve të kërcënuara dhe vendase.

“Përmes përpjekjeve për ripyllëzimin ekziston një mundësi e madhe për të ndryshuar këtë tablo të tmerrshme, por praktikat e mbjelljes së pemëve duhet të ndryshojnë për të trajtuar speciet e kërcënuara në mënyrë specifike,” tha Jean-Christophe Vie, Drejtor i Përgjithshëm i Fondacionit Franlinia.

/EN

spot_img

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

REKLAME

spot_img

Me te lexuarat