30 C
Tirana
Tuesday, June 25, 2024
spot_img
Faqe KryesoreEkonomiKrizë edhe për shtëpi? Rritet ndjeshëm çmimi i qerasë në Evropë

Krizë edhe për shtëpi? Rritet ndjeshëm çmimi i qerasë në Evropë

Qiratë dhe çmimet e shtëpive në BE kanë vazhduar rritjen e tyre të qëndrueshme në TM 2021, duke u rritur përkatësisht me 1.3% dhe 7.3%, krahasuar me TM2 2020. Ky informacion vjen nga të dhënat për çmimet e shtëpive dhe qiratë të publikuara nga Eurostat sot. Artikulli paraqet një pjesë të vogël të gjetjeve nga artikulli më i detajuar i Statistics Explained mbi statistikat e çmimeve të banesave.

Midis 2010 dhe TM2 2011, çmimet e shtëpive dhe qiratë në BE ndoqën rrugë të ngjashme, por që nga TM2 2011, ato rrugë kanë ndryshuar ndjeshëm. Ndërsa qiratë u rritën vazhdimisht gjatë gjithë periudhës deri në TM2 2021, çmimet e shtëpive kanë pasur luhatje të konsiderueshme.

Pas një rënie të mprehtë midis TM2 2011 dhe TM1 2013, çmimet e shtëpive mbetën pak a shumë të qëndrueshme midis 2013 dhe 2014. Pastaj, pati një rritje të shpejtë në fillim të vitit 2015, që kur çmimet e shtëpive janë rritur me një ritëm shumë më të shpejtë sesa qiratë.

Gjatë periudhës 2010 deri në TM2 2021, qiratë u rritën me 16% dhe çmimet e shtëpive me 34%.

Që nga viti 2010, çmimet e shtëpive u dyfishuan në Estoni, Luksemburg dhe Hungari

Kur krahasojmë tremujorin e dytë të vitit 2021 me 2010, çmimet e shtëpive u rritën më shumë sesa qiratë në 18 shtete anëtare të BE -së. Çmimet e shtëpive u rritën në 23 vende të BE -së dhe u ulën në katër, me rritjen më të lartë në Estoni (+133%), Luksemburg (+111%) dhe Hungari (+109%). Ulje u vunë re në Greqi (-28%), Itali (-13%), Qipro (-8%) dhe Spanjë (-3%).

Për qiratë, modeli ishte i ndryshëm. Kur krahasojmë tremujorin e dytë të vitit 2021 me 2010, çmimet u rritën në 25 shtete anëtare të BE -së dhe u ulën në dy, me rritjen më të lartë në Estoni (+142%), Lituani (+109%) dhe Irlandë (+66%). Ulje u regjistruan në Greqi (-25%) dhe Qipro (-3%).

spot_img

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

REKLAME

spot_img

Me te lexuarat