18.5 C
Tirana
Thursday, May 30, 2024
spot_img
Faqe KryesoreKryesoreUnicef ngre alarmin: 3 adoleshente në ditë vetëvriten. 9 milionë të rinj...

Unicef ngre alarmin: 3 adoleshente në ditë vetëvriten. 9 milionë të rinj janë me shqetësime mendore

Në Europë, 9 milionë adoleshentë (midis 10 dhe 19 vjeç) jetojnë me një çrregullim të shëndetit mendor dhe vetëvrasja është shkaku i dytë kryesor i vdekjes tek të rinjtë me 3 të rinj në ditë që vetëvriten. Është pikërisht kjo që rezulton nga raporti i Unicef pasi vetëm aksidentet rrugore shkaktojnë më shumë vdekje tek të rinjtë e asaj moshe.

Rreth 1,200 fëmijë dhe adoleshentë të moshës 10 deri në 19 vjeç i japin fund jetës çdo vit.

Ndërsa Covid -19 vazhdon të shkaktojë shifra alarmante me viktima, Brief – një analizë e përqendruar në Europë e raportit vjetor të UNICEF “Gjendja e fëmijëve të botës: Në mendjen time” – gjithashtu siguron të dhëna shqetësuese mbi stresin. Shkalla e vetëvrasjeve në 2019 në mesin e djemve vlerësohet të jetë shumë më e lartë se vajzat, përkatësisht 69% dhe 31%, dhe grupmosha më e prekur është midis 15 dhe 19 vjeç (1,037 kundrejt 161 midis 10 dhe 14 vjeç).

Përqindja e problemeve të shëndetit mendor për djemtë dhe vajzat në Europë midis moshës 10 dhe 19 vjeç është 16.3%, ndërsa shifra globale për të njëjtën grupmoshë është 13.2%. Kombet me përqindjen më të lartë në Europë ndër 33 të shqyrtuarit janë: Spanja (20.8%), Portugalia (19.8%) dhe Irlanda (19.4%), ndërsa ato me përqindjen më të ulët gjenden kryesisht në Europën Lindore: Polonia (10.8%) , Republika Çeke (11%), Bullgaria, Hungaria, Rumania dhe Sllovakia (11.2%). “Pandemia Covid-19 ka nxjerrë në pah disa faktorë që kanë vënë në rrezik shëndetin tonë mendor: izolimi, tensionet familjare, humbja e të ardhurave”, tha Lartësia e saj Mbretërore Mbretëresha Mathilde e Belgjikës në prezantimin e Brief në Bashkimin Europian në Bruksel.

“Shumë shpesh fëmijët dhe të rinjtë mbajnë peshën e gjithë kësaj.” Geert Cappelaere, Përfaqësues i Unicef ​​për Institucionet e Bashkimit Europian komentoi: “tani ne e dimë se mos reagimi ka një kosto të lartë. Humbja vjetore e kapitalit njerëzor që rrjedh nga kushtet e përgjithshme të shëndetit mendor në Europë tek fëmijët dhe të rinjtë midis 0 dhe 19 vjet është 50 miliardë euro. Së fundi, UNICEF identifikon disa ndërhyrje prioritare për institucionet europiane dhe qeveritë kombëtare, duke përfshirë shërbimet e shëndetit mendor dhe infrastrukturat më të mira rajonale “.

ANSA

spot_img

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

REKLAME

spot_img

Me te lexuarat