19.5 C
Tirana
Wednesday, May 29, 2024
spot_img
Faqe KryesoreLajmeAktualitetMarrëdhënia dixhitale pacient-mjek. Telemjekësia është e ardhmja

Marrëdhënia dixhitale pacient-mjek. Telemjekësia është e ardhmja

Farmacitë online, vizitat dixhitale te mjeku, diagnostifikimet në distancë përmes internetit: ofertat e ofruesve të kujdesit shëndetësor janë zhvilluar vazhdimisht gjatë viteve të fundit ku në fokus është kënaqësia e pacientit.

Përveç rekomandimeve personale, vlerësimet në internet janë bërë një nga kriteret më të rëndësishme të vendimmarrjes për pacientët.

Prirja drejt fuqizimit të pacientit dhe pjesëmarrjes në rritje rrit rëndësinë e rishikimeve online për praktikat mjekësore. Pacientët duan të jenë të informuar sa duhet në mënyrë që të jenë në gjendje të bëjnë një përzgjedhje të bazuar dhe të marrin kujdesin më të mirë të mundshëm”, thekson Elgar Fleisch.

Në librin e tij “Pilula Dixhitale” ai përshkruan ndryshimin në marrëdhënien pacient-mjek dhe mundësitë e ofruara nga ofertat e shëndetit dixhital.

Lexo edhe: “Teleshëndet”, risia e SIGAL UNIQA dhe tendencat më të fundit sot në botë

Telemjekësia, këshilla përmes smartphone-it tuaj

Në zonat rurale mund të vihet re një mungesë e specialistëve mjekësorë.

“Para së gjithash, ju duhet të gjeni një mjek të përshtatshëm, gjë që është e vështirë sepse statistikisht flasim vetëm për 0.7 mjekë për 1.000 banorë”.

Aplikacionet dixhitale kursejnë kohë dhe para – dhe në fund të fundit është një Kujdes shëndetësor që do të promovohet në të gjithë vendin.

Shumë vizita te mjeku kanë të bëjnë me diskutimin e rezultateve të analizave ose rinovimin e recetave. Këto mund të kryhen lehtësisht përmes telekonsultimit”, shpjegon Fleisch.

Në bashkëpunim me e-doktorat, UNIQA ofron video konsultime mjekësore si pjesë e shërbimit të kujdesit akut. Nëse ka nevojë për sqarime të mëtejshme pas një video konsultimi mjekësor, një vizitë te një partner i kujdesit akut është gjithashtu i mundur.

Punonjësit e UNIQA gjithashtu kanë mundësinë të përfitojnë nga një konsultë telemjekësore nëpërmjet e-doktorëve.

Fillimi shëndetësor SanusX, një degë e UNIQA, gjithashtu ofron këshilla telemjekësore. Qendra Smart Health mundëson këshilla gjithëpërfshirëse për video dhe mbështet punonjësit e UNIQA me pajisje shtesë, ku përfshihet edhe terapia direkt në vendin e punës, bazuar në moton “qëndroni të shëndetshëm” dhe “bëhuni të shëndetshëm“.

Lexo edhe: “Teleshëndet”, mjeku 24 orë me ju. Risia më e fundit nga SIGAL

Inteligjenca artificiale si çelësi i suksesit

Dixhitalizimi i avancuar rrit besueshmërinë dhe disponueshmërinë e ofertave mjekësore në mënyrë drastike. Përveç inteligjencës artificiale, bazat e të dhënave globale ndihmojnë edhe në minimizimin e diagnozave të gabuara.

Kompjuterët tani përdoren gjithashtu si një lloj asistenti mjekësor dixhital. Makinat inteligjente në radiologji sjellin një përmirësim të madh në shkallën e goditjes.

Elgar Fleisch shpjegon: “Studimet tregojnë se 1 në 5 raste diagnostikohet gabimisht ose sëmundjet nuk njihen. Për më tepër, algoritmet zbulojnë edhe ndryshime shumë të vogla në inde që nuk mund të zbulohen më nga syri i njeriut”.

Një avantazh veçanërisht i madh i inteligjencës artificiale është grumbullimi dhe rrjetëzimi i njohurive dhe përvojës. Me çdo diagnozë të re të verifikuar, sistemi mëson dhe bëhet gjithnjë e më i saktë, më i shpejtë dhe më i besueshëm. Duke integruar të dhëna të ndryshme shëndetësore, mund të krijohet një pamje gjithëpërfshirëse e gjendjes shëndetësore.

Diagnoza dhe trajtimi në çdo kohë

Gama e farmacive me shërbime të ofrimit dhe ofruesve online është rritur gjithashtu me shpejtësi vitet e fundit.

Ndërsa në vitin 2018 pacientët në të gjithë botën blenë ilaçe me vlerë 42 miliardë dollarë në internet, deri në vitin 2025 do të jenë shumë më shumë se 100 miliardë.”

Megjithatë, ekspertët paralajmërojnë kujdes ndaj ofruesve të dyshimtë dhe barnave të falsifikuara në internet. Në veçanti, barnat me recetë duhet të blihen vetëm nga shitësit me reputacion në internet dhe farmacitë me porosi me postë ose direkt nga farmacia.

Farmacitë online shumë të njohura

Sidoqoftë, farmacitë online ofrojnë përparësi të mëdha, veçanërisht për njerëzit me sëmundje kronike dhe që marrin ilaçe rregullisht.

“Ndërsa në SHBA pacientët me sëmundje kronike midis 35 dhe 39 vjeç marrin 11 ilaçe të ndryshme me recetë në vit, pacientët 65 vjeç e lartë tashmë kanë nevojë për 21”.

Fleisch shpjegon popullaritetin në rritje të farmacive elektronike jo vetëm me rritjen e moshës së pacientëve të pajisur me teknologji, por edhe me blerjen e thjeshtë dhe të përshtatshme me porosi të rregullta.

Mini-klinika, një model i suksesshëm

Mini-klinikat shkojnë një hap më tej: Këto kabina me madhësi kabine fotografish mund të ngrihen në vende të ndryshme dhe, si telekonsultimi, ofrojnë kontakt të drejtpërdrejtë (online) me mjekët.

Mjete të ndryshme dhe pajisje matëse brenda kabinës gjithashtu lejojnë mjekët të bëjnë një diagnozë të saktë. Për shembull, mostrat mund të dorëzohen dhe / ose fotot mund të transmetohen në sistem. Në kombinim me historinë e pacientit të ruajtur, sistemi krijon një diagnozë, e cila kontrollohet dhe vërtetohet nga specialistët përkatës në një video thirrje.

Praktika tregon suksesin e këtij modeli: kohëzgjatja mesatare e qëndrimit të një pacienti në një “klinikë një minutësheështë më pak se pesë minuta, 98% ishin shumë të kënaqur”.

*Dr. Elgar Fleisch është Profesor i Menaxhimit të Informacionit dhe Teknologjisë në ETH Cyrih dhe Universitetin e St. Gallen. I lindur në Austri, ai është bashkë-iniciator i Qendrës shkencore për Ndërhyrjet Shëndetësore Dixhitale dhe bashkëthemelues i disa bizneseve të reja.

Burimi: Uniqa.at

spot_img

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

REKLAME

spot_img

Me te lexuarat