25.3 C
Tirana
Tuesday, June 25, 2024
spot_img
Faqe KryesoreKryesoreCovid-19/ Pse disa njerëz nuk duan të vaksinohen

Covid-19/ Pse disa njerëz nuk duan të vaksinohen

Nuk duhet të ketë duhet të ketë asnjë dyshim se vaksinat Covid-19 po shpëtojnë jetë

Merrni parasysh disa statistika të fundit nga Mbretëria e Bashkuar. Në një studim që përfshiu më shumë se 200,000 persona, pothuajse çdo pjesëmarrës kishte zhvilluar antitrupa kundër virusit brenda dy javësh pas marrjes së dozës së dytë.

Dhe pavarësisht shqetësimeve fillestare se vaksinat aktuale mund të jenë më pak efektive kundër variantit Delta, analizat sugjerojnë që vaksinat AstraZeneca dhe Pfizer-BioNTech ulin normat e shtrimit në spital me 92-96% .

Siç e kanë theksuar shumë punonjës të shëndetësisë rreziqet e efekteve anësore të rënda nga një vaksinë janë të pakta  në krahasim me rrezikun e vetë sëmundjes . Megjithatë, një numër i konsiderueshëm njerëzish ende ngurrojnë të vaksinohen.

Sipas një raporti nga Fondi Monetar Ndërkombëtar, rreth 10-20% e njerëzve në Mbretërinë e Bashkuar,  rreth 50% në Japoni dhe 60% në Francë hezitojnë të vaksinohen kundër Covid. Këto të dhëna në fakt po konsiderohen si një luftë në mediat sociale, pasi shumë komentues  pohojnë se hezituesit ndaj vaksinave janë thjesht injorantë ose egoistë.

Por psikologët  argumentojnë se këto zgjedhje janë shpesh rezultat i shumë faktorëve që duhet të trajtohen me kujdes, nëse duam të kemi ndonjë shpresë për të arritur imunitetin e tufës.

Së pari, ndërsa është joshëse të supozojmë se kushdo që refuzon një vaksinë ka të njëjtat besime, frika e shumicës ndaj vaksinave nuk duhet të ngatërrohet me teoritë e çuditshme të skeptikëve.

Shumica dërrmuese e njerëzve që hezitojnë të vaksinohen  nuk kanë një agjendë politike dhe nuk janë të angazhuar për një kauzë antishkencore: ata janë thjesht të pavendosur për zgjedhjen e tyre.

Lajmi i mirë është se shumë njerëz që fillimisht ishin në mëdyshje po ndryshojnë mendje.

Por edhe një vonesë konsiderohet një kërcënim për shëndetin sepse infeksionet virale po përhapen me shpejtësi”, tha Razai.

Kjo do të ishte problematike nëse do të kishim të bënim me variantet e vjetra të virusit, por transmetueshmëria më e lartë e variantit Delta ka rritur urgjencën për të vaksinuar sa më parë njerëzit.

Për fat të mirë, shkencëtarët filluan të studiojnë hezitimin e vaksinave shumë kohë para se Sars-Cov-2 të identifikohej për herë të parë në Wuhan në dhjetor 2019, dhe ata kanë eksploruar modele të ndryshme që përpiqen të gjejnë dallimet në sjelljen e njerëzve.

Një nga më premtuesit njihet si modeli 5C, i cili merr parasysh faktorët e mëposhtëm psikologjikë:

Besimi: besimi i personit në efikasitetin dhe sigurinë e vaksinave, shërbimet shëndetësore që u ofrohen atyre

Vetëkënaqësia: nëse personi e konsideron apo jo sëmundjen në vetvete një rrezik serioz për shëndetin e tij

Llogaritja: angazhimi i individit për të kërkuar informacione për të peshuar kostot dhe përfitimet

Kufizimet: se sa të lehtë e ka personi  në fjalë të ketë qasje në vaksina

Përgjegjësia kolektive: gatishmëria për të mbrojtur të tjerët nga infeksioni, përmes vaksinimit të dikujt

Në vitin 2018, Cornelia Betsch në Universitetin e Erfurt në Gjermani dhe kolegët u kërkuan pjesëmarrësve të vlerësojnë një seri deklaratash që matin secilën nga 5C, dhe më pas të krahasojnë rezultatet: të tilla si gripi ose vaksina HPV.

Ata zbuluan se 5C -të mund të shpjegonin ndryshimet në vendimet e njerëzve. Ata u përqendruan më shumë në çështjet e besimit pa marrë parasysh faktorët e tjerë. Në hulumtimin aktualisht të pabotuar, Betsch kohët e fundit përdori modelin për të parashikuar rezultatet e personave të infektuar me Covid-19, dhe  në bazë të rezultateve modeli 5C mund të shpjegojë skepticizmin ndaj vaksinave.

Do të ketë faktorë të tjerë kontribues, natyrisht. Një studim i fundit nga Universiteti i Oksfordit sugjeron që frika nga gjilpërat është një pengesë kryesore për rreth 10% të popullsisë . Kur merren parasysh këta faktorë të ndryshëm dhe mënyrat se si ata mund të ndikojnë në sjelljen e njerëzve, është gjithashtu e dobishme të shqyrtojmë paragjykimet e ndryshme  që dihet se ndikojnë në perceptimet tona.

Jessica Saleska në Universitetin e Kalifornisë, Los Angeles thekson se njerëzit kanë dy tendenca në dukje kontradiktore – një “paragjykim për mirë” dhe  “paragjykim për keq”. Paragjykimi për keq ka të bëjë me mënyrën se si i vlerësoni ngjarjet jashtë kontrollit tuaj.

Kur merrni informacion negativ, ju keni tendencë ta mbani mend gjatë gjithë ditës”, tha  Saleska. Paragjykimi për mirë në të kundërt, ka të bëjë me bindjet tuaja për veten – pavarësisht nëse mendoni se jeni më i aftë dhe më i shëndetshëm se një person tjetër.

Këto paragjykime mund të funksionojnë në mënyrë të pavarur, që do të thotë se ju mund të përqendroheni në efektet anësore të rrezikshme të vaksinave ndërsa njëkohësisht besoni se keni më pak të ngjarë të vuani nga sëmundja, një kombinim që do të zvogëlonte besimin dhe do të rriste vetëkënaqësinë.

Kur folëm, Betsch sugjeroi që kjo mund të ketë ngadalësuar vaksinimin në Gjermani, e cila ka një sistem shumë të komplikuar për të identifikuar se kush mund të marrë vaksinën i pari.

Razai pajtohet se ne duhet të marrim parasysh çështjen e kufizimeve veçanërisht personave në komunitetet më të varfra që mund të luftojnë me kohën dhe shpenzimet e udhëtimit në një qendër vaksinimi.

Udhëtimi për në dhe nga ajo mund të jetë një çështje problematike për shumicën e njerëzve që janë me pagë minimale,” thotë ai. Kjo është arsyeja pse shpesh është më mirë që vaksinat të administrohen në qendrat e komunitetit lokal.

Së fundi, ne duhet të jemi të vetëdijshëm për kontekstin e vendimeve të njerëzve, tha ai – siç është racizmi strukturor që mund të kishte bërë që disa grupe etnike të kenë besim më të ulët të përgjithshëm në autoritetet mjekësore.

Është e lehtë të hedhësh poshtë vendimet e dikujt tjetër nëse nuk i kupton sfidat me të cilat ata përballen në jetën e tyre të përditshme.

Pra, çfarë mund të bëjmë?

Nuk ka zgjidhje të lehtë, por autoritetet shëndetësore duhet të vazhdojnë të japin informacione të sakta për shqetësimet kryesore të njerëzve. Sipas një raporti të fundit nga Instituti i Inovacionit Global të Shëndetësisë në Imperial College London (IGHI) , pengesat kryesore vazhdojnë të jenë shqetësimet e pacientëve në lidhje me efektet anësore dhe frikën se vaksinat nuk janë testuar në mënyrë adekuate.

Grafiku që tregon rreziqet relative të vaksinave, në krahasim me sëmundjen aktuale , mund të sigurojë një kontekst.  Për këtë të fundit, Razai sugjeron që ne kemi nevojë për më shumë informacione në lidhje me historinë e zhvillimit të vaksinave.

Përdorimi i mRNA në vaksina është studiuar për dekada, për shembull – me prova të shumta që kanë treguar sigurinë e saj. Kjo do të thoshte se teknika mund të përshtatet shumë shpejt për sa i përket pandemisë.

Pavarësisht se ata zgjedhin të japin informacionin, shërbimet shëndetësore duhet ta bëjnë të qartë se ata po përfshihen në një dialog të hapur, sipas Razai.

Ne duhet të dëgjojmë shqetësimet e njerëzve dhe t’u japim informacion në mënyrë që ata të mund të marrin një vendim të saktë.

Saleska tha se është thelbësore të përfshiheni në një bisedë të dyanshme dhe kjo është diçka që ne të gjithë mund ta mësojmë ndërsa diskutojmë këto çështje me miqtë dhe familjen tonë.

“Duke respektuar dhe duke njohur shqetësimet e tyre – unë mendoj se kjo në të vërtetë mund të jetë më e rëndësishme sesa thjesht nxjerrja e fakteve ose statistikave.”

“Kjo të bëjë më shumë me gjendjen shpirtërore sesa me informacionin aktual.”

Nga David RobsonBBC

spot_img

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

REKLAME

spot_img

Me te lexuarat