19.5 C
Tirana
Sunday, June 16, 2024
spot_img
Faqe KryesoreLajmeAktualitetA e dini se kush janë vendet më të mira për të...

A e dini se kush janë vendet më të mira për të dalë në pension?

Cilësia e sistemeve të pensioneve në dispozicion të punëtorëve ndryshon shumë në të gjithë globin. Holanda ka sistemin më të mirë, ndërsa SHBA -ja nuk është as në krye, sipas Mercer CFA Institute.

Indeksi sponsorizohet nga CFA Institute dhe publikohet në bashkëpunim me Qendrën Monash për Studime Financiare (MCFS) dhe konsulentin global Mercer. Ai krahason 39 sisteme të të ardhurave të daljes në pension, duke mbuluar një shumëllojshmëri të gjerë të politikave dhe praktikave të pensionit, përveç sugjerimit të mënyrave se si çdo sistem mund të përmirësohet për të siguruar përfitime më të përshtatshme të daljes në pension.

Pensionet janë një lloj unik dhe i vlefshëm i planit, në të cilin një punëdhënës jep kontribute në një grup fondesh dhe i investon ato në emër të punonjësit, me të ardhurat nga investimet e përmendura që krijojnë të ardhura për punëtorin pas daljes në pension.

Instituti ka analizojmë rezultatet e indeksit të fundit, të publikuar në Tetor 2020, i cili renditi sistemet e pensioneve të 39 vendeve që përfaqësojnë më shumë se dy të tretat e popullsisë së botës.

3 sistemet kryesore të pensioneve

Indeksi krahason sistemet e të ardhurave të daljes në pension dhe vlerëson secilin bazuar në përshtatshmërinë, qëndrueshmërinë dhe integritetin e tij. Vlera e indeksit për secilin vend përfaqësohet nga një vlerë midis zero dhe 100, me vlera më të larta që nënkuptojnë sisteme pensionesh më të favorshme.

Tre vendet e para me notën e indeksit të përgjithshëm më të lartë ishin:

  1. Holanda

Me një vlerë indeksi prej 82.6, Holanda mori rezultatin më të lartë për vitin 2020, duke u renditur e para për të tretin vit radhazi.

Sistemi i tij i të ardhurave të daljes në pension përdor një pension publik me normë të sheshtë dhe një pension gjysmë të detyrueshëm profesional të lidhur me të ardhurat dhe marrëveshjet industriale. Shumica e punonjësve të Holandës janë anëtarë të këtyre planeve profesionale, të cilat janë plane me përfitime të përcaktuara në të gjithë industrinë. Fitimet bazohen në mesataren e jetës. Indeksi zbuloi se vlera e përgjithshme mund të përmirësohet me:

Rritja e kursimeve të familjeve dhe zvogëlimi i borxhit të familjes

Rritja e pjesëmarrjes së fuqisë punëtore në mesin e punëtorëve të moshuar me rritjen e jetëgjatësisë.

  1. Danimarka

Danimarka doli në vendin e dytë me një rezultat të përgjithshëm prej 81.4.

Danimarka ka një skemë publike të pensionit bazë, një përfitim shtesë pensioni të lidhur me të ardhurat, një plan të financuar plotësisht me kontribut të përcaktuar dhe skema të detyrueshme profesionale. Indeksi vuri në dukje se rezultati i Danimarkës mund të përmirësohet me:

Rritja e kursimeve të familjeve dhe zvogëlimi i borxhit të familjes

Futja e masave për të mbrojtur interesat e të dy bashkëshortëve në një divorc

Rritja e pjesëmarrjes së fuqisë punëtore në mesin e punëtorëve të moshuar me rritjen e jetëgjatësisë.

  1. Izraeli

Izraeli u rendit i treti me një vlerë indeksi të përgjithshëm prej 74.7 në vitin 2020. Sistemi i të ardhurave të Izraelit përbëhet nga një pension shtetëror universal dhe pensione private me kontribute të detyrueshme të punonjësve dhe punëdhënësve. Në shumicën e rasteve, pensionet paguhen nga sistemi i pensioneve private. Ja çfarë mund të bëjë Izraeli për të përmirësuar vlerën e përgjithshme të indeksit:

Rritja e nivelit të aseteve të mbajtura në aranzhimet e pensioneve private, duke ulur varësinë nga sistemi publik

Ulja e borxhit të qeverisë si përqindje e PBB -së

Futja e mbrojtjes për anëtarët e planeve private të pensioneve në rast të keqmenaxhimit ose mashtrimit.

spot_img

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

REKLAME

spot_img

Me te lexuarat