18.5 C
Tirana
Friday, March 1, 2024
spot_img
Faqe KryesoreKryesoreNevoja për punonjës, 10 punët që në dekadën e ardhshme nuk do...

Nevoja për punonjës, 10 punët që në dekadën e ardhshme nuk do të kërkojnë diplomë

Një diplomë kolegji mund t’ju ​​fusë në rrugën e shpejtë drejt suksesit në tregun e sotëm të punës duke rritur potencialin tuaj të fitimit dhe qasjen në mundësi të ndryshme pune-por arsimi i lartë është një investim i shtrenjtë që vazhdon të jetë i paarritshëm për shumë njerëz.

Gjatë 10 viteve të fundit, kostot e kolegjit janë rritur me rreth 25%, sipas një analize të të dhënave nga Bordi i Kolegjit CNBC Make It. Borxhi studentor është rritur së bashku me këto kosto në rritje; Amerikanët aktualisht i detyrohen më shumë se 1.73 trilion dollarë hua studentore.

Sipas një raporti të fundit nga Byroja e Statistikave të Punës, ka një sërë punësh që nuk kërkojnë një diplomë bachelor në disa industri që pritet të jenë në kërkesë të lartë gjatë 10 viteve të ardhshme.

Punët:                                                                                                                    Pagesa mesatare

Teknikët e shërbimit të turbinave me erë $56,230

Instaluesit fotovoltaikë diellorë $46,470

Mësues privat të lëndëve $39,960

Asistentë të terapistëve fizikë $59,770

Ndihmës terapist fizik $28,450

Asistentë të terapisë profesionale $62,940

Terapistët e masazhit $43,620

Ndihmës të shëndetit dhe kujdesit personal në shtëpi $27,080

Inspektorët e zjarrit pyjor dhe specialistët e parandalimit $42,150

Programuesit e veglave të kompjuterit të kontrolluar numerikisht $57,740

Shumë nga këto punë kërkojnë një diplomë të shkollës së mesme, një diplomë të asociuar ose një certifikatë dhe jo diplomë pas shkollës së mesme. Një kurs zakonisht i përfunduar në më pak se dy vjet që ju mëson aftësitë ose njohuritë specifike të nevojshme për një punë. Kolegjet e komunitetit shpesh ofrojnë këto programe, të cilat mund të përfshijnë certifikata EMT ose trajnim të teknikëve të bibliotekës, si dy shembuj, thotë shefi i Divizionit të Statistikave të Punës Michael Wolf për CNBC Make It.

“Është pak një hodgepodge,” thotë Wolf për renditjen e vendeve të punës. “Është e vështirë të dalësh me një shpjegim të përbashkët pse ata janë të gjithë të njohur … ka arsye specifike pse secila është në kërkesë dhe do të vazhdojë të jetë gjatë dhjetë viteve të ardhshme.”

Ekzistojnë tre tendenca, megjithatë, që nxisin rritjen e pothuajse të gjitha vendeve të punës: rritja e kërkesës për energji të qëndrueshme, një popullsi në plakje dhe interes i ripërtërirë për vetë-kujdesin gjatë pandemisë koronavirus.

Teknikët e shërbimit të turbinave me erë dhe instaluesit fotovoltaikë diellorë parashikohen të jenë disa nga punët me rritjen më të shpejtë të dekadës falë urgjencës së ndryshimit të klimës dhe kërkesës që rezulton për energji të qëndrueshme.

Asistentët e terapisë profesionale, asistentët e terapisë fizike, ndihmësit e kujdesit personal dhe ndihmësit e terapistit fizik do të bëhen role kritike pasi më shumë familje që dalin në pension varen nga këto shërbime. Në një analizë të fundit, Universiteti i Kalifornisë Jugore vëren se kostot e kujdesit shëndetësor për këtë grup pritet të jenë të larta, pasi ky brez “po jeton më gjatë, megjithatë po përjeton nivele më të larta të obezitetit, diabetit, kolesterolit të lartë dhe hipertensionit”.

Wolf sqaron se asistentët e terapistit fizik dhe ndihmësit e terapistit fizik kanë role të veçanta, të dallueshme: asistentët janë të përfshirë në mënyrë aktive në ofrimin e kujdesit për pacientët, ndërsa ndihmësit nuk përfshihen në ofrimin e kujdesit, në vend që të fokusohen në detyrat administrative si ngritja e pajisjeve dhe plotësimi i shkresave të zyrës.

Pas trajtimit të djegies dhe izolimit të shkaktuar nga pandemia për 18 muajt e fundit, njerëzit po investojnë më shumë në shërbimet personale si masazhet dhe kurset private, duke çuar në rritjen e kërkesës për terapistë dhe mësues masazhesh. “Njerëzit po kuptojnë se përqendrimi dhe ruajtja e kujdesit të tyre për veten është e rëndësishme jo vetëm për gjendjen e tyre mendore, por edhe për mirëqenien e tyre të përgjithshme,” thotë ekspertja e karrierës Monster Vicki Salemi.

spot_img

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

REKLAME

spot_img

Me te lexuarat