19.5 C
Tirana
Wednesday, May 29, 2024
spot_img
Faqe KryesoreLajmeAktualitetDirektiva të reja! Sigurim i detyrueshëm i makinave edhe nëse nuk përdoren

Direktiva të reja! Sigurim i detyrueshëm i makinave edhe nëse nuk përdoren

Sipas një direktive të re europiane, të gjitha makinat, edhe nëse mbeten të papërdorura brenda një prone dhe të mos përdoren, duhet të pajisen me sigurim të përgjegjësisë motorike. Kjo pavarësisht faktit se automjeti nuk do të rikthehet kurrë në qarkullim. Përjashtohen vetëm ato mjete që nuk mund të kryejnë më funksionin e tyre si mjet transporti, pra pa rrota ose motorë dhe për rrjedhojë nuk mund të qarkullojnë. Rregullat e reja u miratuan javën e kaluar dhe ndoshta nuk do të mund të hiqen nga shtetet kombëtare.

Rregullat e reja, të cilat ndryshojnë direktivën e sigurimit të vitit 2009, nuk do të hyjnë në fuqi menjëherë, por brenda dy viteve të ardhshme pas miratimit zyrtar nga Këshilli Europian dhe botimit në Fletoren Zyrtare. Pasi të zbatohet, ai do të zgjerojë detyrimin e sigurimit vetëm nga zonat publike, ose të hapura për publikun, në ato private. Në përputhje me dispozitat e fundit të Gjykatës Europiane të Drejtësisë, sipas të cilave objekti i mbulimit të sigurimit është “përdorimi i mjetit” si mjet transporti, pavarësisht nëse ai është i palëvizshëm, në lëvizje, në një vend publik apo privat.

Rrjedhimisht, direktiva e re përjashton nga nevoja për sigurimin e mjeteve stacionare që përdoren me funksion të ndryshëm nga transporti, siç është përdorimi për të prodhuar energji ose për të zbritur dhe në një platformë për ngarkesa të rënda ose punime. Nga ana tjetër, ata që ndalojnë përdorimin e një automjeti në rrugë dhe vendosin ta lënë atë në garazh, në oborr apo gjetkë, nuk do të jenë më në gjendje të pezullojnë ose të skadojnë policën aktuale, përveç nëse e bën atë të papërshtatshëm për transport, për shembull duke hequr rrotat, ose ka formula që mbulojnë palët e treta nga çdo aksident edhe pa polica sigurimi.

Ende në frontin e sigurimeve, por në lidhje me skuterat elektrike, biçikletat me pedale të asistuara dhe mjete të tjera të mikro-lëvizshmërisë elektrike, Komisioni ua ka lënë vendimmarrjen e plotë vendeve anëtare individuale. Në Itali, për shembull, ligjvënësit do të donin të vendosnin detyrimin e sigurimit për të gjitha këto automjete elektrike. Wired

spot_img

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

REKLAME

spot_img

Me te lexuarat