1.5 C
Tirana
Saturday, February 4, 2023
spot_img
Faqe KryesoreEkonomiSistemi i unifikuar i menaxhimit të pensioneve siguron më shumë barazi

Sistemi i unifikuar i menaxhimit të pensioneve siguron më shumë barazi

Më shumë kinezë kanë akses në mbulimin e siguruar nga sigurimi bazë i pleqërisë, i drejtuar nga qeveria e vendit, që nga miratimi i menaxhimit të unifikuar të fondeve të sigurimit, sipas autoriteteve.

Sigurimi bazë i pleqërisë në Kinë mbulonte 1.05 miliardë njerëz në fund të vitit 2022, 24.3 milionë më shumë se një vit më parë, sipas raportimeve të Agjencisë së Lajmeve Xinhua, duke cituar të dhëna nga Ministria e Burimeve Njerëzore dhe Sigurimeve Shoqërore.

Sipas sistemit të ri të unifikuar të menaxhimit të pensioneve, 36 miliardë dollarë të fondeve të sigurimit të pleqërisë u rialokuan në vitin 2022 midis rajoneve provinciale për të mbështetur zonat që kishin vështirësi në kryerjen e pagesave.

Janë rritur subvencionet fiskale nga qeveria qendrore, dhe është përmirësuar sistemi për investimet e pushtetit vendor në fondin e sigurimeve. Sistemi i unifikuar kombëtar i menaxhimit do të përmirësohet vazhdimisht dhe do të rregullohet më mirë për të siguruar që përfitimet e pensioneve të paguhen në kohë dhe plotësisht.

Më parë, fondet e pensioneve bazë menaxhoheshin në nivel lokal. Për shkak të kushteve të ndryshme ekonomike, u shfaqën pabarazi në fondet e pensioneve midis krahinave dhe rajoneve. Për shembull, disa provinca lindore që tregojnë performancë të mirë ekonomike dhe që tërheqin fuqinë punëtore emigrante kanë një tepricë në fondet e pensioneve, ndërsa zonat perëndimore dhe veriperëndimore me një popullsi më të madhe të moshuar, por me ekonomi më pak të zhvilluara, nuk mund të mbulonin pagesat e pensioneve sepse kishte kontribute të pamjaftueshme për këto fonde vendore, ndërsa të rinjtë u zhvendosën në qytetet bregdetare për punë.

Kina ka një sistem pensionesh me tre shtylla, që përfshin sigurimin bazë kombëtar të pleqërisë; pensionet e ndërmarrjeve dhe ato profesionale; dhe planet e pensioneve tregtare.

spot_img

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

REKLAME

spot_img

Me te lexuarat