21.5 C
Tirana
Saturday, December 2, 2023
spot_img
Faqe KryesoreKulturëNjihuni me 10 gjuhët më të vështira në botë

Njihuni me 10 gjuhët më të vështira në botë

Përpjekja për të mësuar një gjuhë të re është e vështirë, megjithëse rezultatet padyshim ia vlejnë. Nëse po filloni udhëtimin tuaj të mësimit të gjuhës, është e dobishme të dini se cilat gjuhë janë veçanërisht sfiduese për folësit e gjuhës angleze. Këto 10 gjuhë janë të bukura në vetvete, por ato kanë një reputacion se janë të vështira për t’u mësuar nga anglishtfolësit.

Mandarin

Mandarina është një gjuhë tone, që do të thotë se toni ose lartësia e përdorur kur thuhet një fjalë mund të ndryshojë kuptimin e saj. Për shembull, kur flisni Mandarin, toni që përdorni kur thoni “ma” mund të përcaktojë nëse po thoni “nënë” ose “kalë”. Ndërsa anglofonët përdorin tonin në raste të caktuara, të tilla si për të treguar kur po bëni një pyetje, anglishtja nuk është një gjuhë tone, duke e bërë përshtatjen në mandarin të vështirë për shumë njerëz. Por mos u dorëzoni akoma, mandarin është një zgjedhje tepër e popullarizuar mes atyre që mësojnë një gjuhë të dytë, dhe nëse të tjerët mund ta bëjnë këtë, mundeni edhe ju.

Hungareze

Hungarishtja është një gjuhë urale, duke e bërë atë të dallueshme nga shumë gjuhë evropiane që janë pjesë e familjes së gjuhëve indo-evropiane. Vetëm kjo mund ta bëjë gjuhën të ndihet e panjohur për folësit e anglishtes, dhe kjo nuk është as duke prekur shqiptimet, thekset dhe idiomat komplekse që me siguri do të hasin në udhëtimin e tyre për të mësuar hungarisht.

Arabisht

Është gjuha e gjashtë më e folur në botë, por kjo nuk do të thotë se do të jetë një shëtitje në park për nxënësit e rinj. Arabishtja ka një alfabet të ndryshëm, rregulla gramatikore shumë të ndryshme dhe madje një numër tingujsh që nuk përdoren në anglisht. Në fund të fundit, mund të mos jetë zgjidhja e duhur për një hobi të lehtë, por ia vlen për këdo që kërkon një sfidë të dobishme.

Finlandeze

Çdo nxënës i gjuhës e di se është një udhëtim që nuk është asnjëherë finlandez (punë e fjalës me qëllim të madh). Natyrisht, nëse gjuha që po përpiqeni të mësoni është finlandishtja, udhëtimi juaj mund t’ju zgjasë më shumë se sa ishte parashikuar. Ashtu si hungarishtja, finlandishtja është një gjuhë urale, me një sistem të rasteve dhe rregulla rreth konjugimit të foljeve që mund të duket veçanërisht e ndërlikuar për anglishtfolësit për t’u zotëruar (lajm i mirë për estonezët, megjithatë nuk duhet ta keni problem të zgjidhni këtë gjuhë tjetër urale).

Vietnameze

Lajmi i mirë për ata që janë të interesuar të mësojnë Vietnamisht është se fjalori dhe gramatika njihen si mjaft të drejtpërdrejta dhe logjike, me një numër fjalësh huazimi nga anglishtja. Pavarësisht nga ky avantazh, shumë anglofonë ka të ngjarë të vazhdojnë të luftojnë me gjashtë tonet e gjuhës vietnameze, për krahasim, Mandarin ka vetëm katër tone bazë.

Daneze

Shumë gjuhë skandinave njihen si ushqim i lehtë për nxënësit që flasin anglisht, kryesisht falë rrënjëve të tyre gjermanike. Gjuha daneze është një përjashtim i dukshëm nga ky rregull, kryesisht për shkak të një grupi të vështirë të rregullave të shqiptimit dhe faktit se mënyra se si shkruhen dhe shqiptohen fjalët daneze është… e ndryshme, për të mos thënë të paktën.

Japoneze

Një nga vështirësitë me të cilat folësit anglezë ka të ngjarë të përballen kur mësojnë japonisht është fonetika. Ekzistojnë tinguj që ekzistojnë në japonisht që thjesht nuk përdoren në anglisht, si dhe dallime në mënyrën se si shqiptohen shkronja të caktuara, si R. Ndërsa ka të ngjarë të pengoheni në fillim, mbani mend se të mësuarit e gjuhës ia vlen për trurin tuaj, fjalë për fjalë, marrja e një gjuhe të dytë përmirëson funksionin e trurit tuaj.

Serbe

Ashtu si me shumë gjuhë të listuara këtu, njohja e serbishtes do të thotë të mësosh një alfabet të ri dhe të përshtatesh me një sërë rregullash gramatikore që mund të duken pozitivisht me kokë poshtë për një anglishtfolës. Megjithatë, kur mund të kapërceni rregullat komplekse dhe nganjëherë konfuze të gramatikës serbe, shumë nxënës të gjuhëve e kanë më të lehtë në krahasim me gjuhët e tjera në këtë listë, si arabishtja dhe japonishtja.

Thai

Rreth 38 milionë njerëz në mbarë botën flasin tashmë Thai, kështu që nuk duhet të jetë shumë sfiduese, apo jo? Epo, për një folës anglisht, të mësuarit e Thai mund të jetë më e lehtë të thuhet sesa të bëhet. Pavarësisht se keni një fjalor kryesisht njërrokësh dhe një numër të shëndetshëm fjalësh huazimi nga anglishtja, ka gjithashtu një sërë dallimesh gjuhësore që mund t’ju pengojnë lehtësisht. Gjuha tajlandeze gjithashtu përfshin shumë më tepër përemra sesa anglishtja, për të nënkuptuar çdo gjë nga gjinia në formalitet deri te diferenca e moshës midis jush dhe personit për të cilin po flisni.

Islandeze

Islandishtja dhe anglishtja mund të hyjnë të dyja në familjen e gjuhëve indo-evropiane, por të dyja ndajnë çuditërisht pak fjalë huazimi. Një nga tërheqjet më të mëdha të të mësuarit islandez është fakti se besohet të jetë gjuha aktive më e afërt me norvegjishtin e vjetër, gjuhën tashmë të zhdukur që ndikoi fuqishëm në shumë gjuhë ekzistuese skandinave. Ndërsa kjo krijon një motiv historik interesant për të mësuar gjuhën, do të thotë gjithashtu se islandishtja ka mbetur e ruajtur dhe pa shumë mbivendosje me gjuhët e tjera, duke krijuar një sfidë të denjë për nxënësit e gjuhës.

spot_img

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

REKLAME

spot_img

Me te lexuarat