15.5 C
Tirana
Wednesday, April 24, 2024
spot_img
Faqe KryesoreEkonomiEmiratet e Bashkuara Arabe: Frika nga stigma ndalon punonjësit nga shfrytëzimi i...

Emiratet e Bashkuara Arabe: Frika nga stigma ndalon punonjësit nga shfrytëzimi i plotë i avantazheve nga përfitimet e shëndetit dhe të mirëqenies

Një sondazh i ri i kryer nga Aetna International, i cili anketoi mbi 1000 punëtorë në Emiratet e Bashkuara Arabe, ka zbuluar se shumë punonjës hezitojnë të përdorin përfitimet shëndetësore dhe të mirëqenies të ofruara nga punëdhënësit e tyre, nga frika se mos gjykohen dhe shqetësohen se si do të reagojnë menaxherët e tyre.

Kur të anketuarit u pyetën se çfarë i pengon ata të kenë akses në përfitimet aktuale të shëndetit dhe mirëqenies të ofruara nga punëdhënësi i tyre, arsyeja kryesore e përmendur në një rang prej 29%, ishte frika se karriera e tyre do të ndikohej nëse Burimet NJerëzore do të zbulonin se ata kishin vështirësi.

22% thanë se nuk ndiheshin rehat duke aksesuar këto përfitime dhe 20% e tyre shqetësoheshin se si do të perceptoheshin nga kolegët nëse do të përdornin burimet e shëndetit dhe mirëqenies.

Kur të anketuarit u pyetën se çfarë i pengon ata të kenë akses në përfitimet aktuale të shëndetit dhe mirëqenies të ofruara nga punëdhënësi i tyre, arsyeja kryesore e përmendur (29%) ishte frika se përparimi i tyre në karrierë do të ndikohej nëse BNJ/menaxhimi do të zbulonte se ata kishin vështirësi. 22% thanë se nuk ndiheshin rehat duke aksesuar përfitimet pasi mendonin se askush tjetër nuk ishte dhe 20% gjithashtu shqetësoheshin se si do të perceptoheshin nga kolegët nëse do të përdornin burimet e shëndetit dhe mirëqenies.

Ky nivel shqetësues i stigmës është veçanërisht i mprehtë kur bëhet fjalë për shëndetin mendor. 27% e të anketuarve në Emiratet e Bashkuara Arabe theksuan shqetësimin në lidhje me HR/menaxhmentin që zbulon detaje rreth shëndetit të tyre mendor si një arsye kryesore për të shmangur përdorimin e përfitimeve të tyre shëndetësore.

 

Veprimet që mund të ndërmarrin punëdhënësit

Të dhënat e sondazhit tregojnë se ka një sërë hapash që punëdhënësit mund të ndërmarrin për të hequr këtë stigmë dhe për të inkurajuar punonjësit që të kërkojnë ndihmën që u nevojitet:

  • Inkurajoni liderët të jenë më empatikë dhe të përmirësojnë komunikimin mbi shëndetin dhe mirëqenien. 35% e të anketuarve të Emirateve të Bashkuara Arabe thanë se do të kishin më shumë gjasa të kenë akses në mbështetjen e shëndetit dhe mirëqenies nëse udhëheqja do të komunikonte më shumë për burimet e disponueshme.
  • Ndërtoni një kulturë dhe një mjedis pune ku punonjësit ndihen të sigurt për të diskutuar hapur çështjet fizike, mendore dhe emocionale me të cilat përballen. 33% e punonjësve të Emirateve të Bashkuara Arabe thanë se duke ditur se ekziston një politikë e qartë për shëndetin mendor që siguron që ata nuk do të penalizohen për marrjen e mbështetjes dhe 38% thanë se të dinë se bashkëmoshatarët e tyre gjithashtu kanë akses në të njëjtat burime do të ishin dy kriteret kryesore që do t’i inkurajonin ata të përdorin më shumë burime shëndetësore dhe mirëqenie të ofruara nga punëdhënësi.
  • Ofroni trajnime të rregullta dhe uebinarë veçanërisht rreth këshillave praktike për menaxhimin e mirëqenies dhe si të dalloni dhe mbështesni punonjësit dhe kolegët që mund të kenë probleme me shëndetin mendor.
spot_img

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

REKLAME

spot_img

Me te lexuarat