15.5 C
Tirana
Friday, March 1, 2024
spot_img
Faqe KryesoreLajmeAktualitetStuhi, thatësira, përmbytje/ Fatkeqësitë natyrore mund të rrisin çmimet e sigurimeve në...

Stuhi, thatësira, përmbytje/ Fatkeqësitë natyrore mund të rrisin çmimet e sigurimeve në Francë

Fatkeqësitë e ndryshme të lidhura me motin, që muajt e fundit nuk kanë qenë të pakta në Francë, mund të ndikojnë në çmimet e sigurimeve gjatë vitit 2024.

Së fundmi, ishte stuhia “Frederico” që goditi vendin transalpin, duke sjellë erëra me shpejtësi mbi 100 km/h.

“Frederico” pasoi stuhinë “Ciarán”, e cila përfshiu bregdetin veriperëndimor francez disa javë më parë duke shkaktuar dëme të konsiderueshme, ndërsa numri i viktimave në të gjithë Evropën arriti në 16.

Sipas vlerësimeve të publikuara nga Federata Franceze e Sigurimeve, “France Assureurs”, stuhitë shkaktuan dëme në vlerë prej rreth 1.3 miliardë euro, duke e bërë atë një nga humbjet financiare më të mëdha të lidhura me motin në Francë.

Një nga pyetjet kryesore me të cilat përballen familjet dhe bizneset franceze tani është nëse këto ngjarje ekstreme të motit do të çojnë në një rritje të çmimeve të sigurimeve.

Si llogariten primet e sigurimit?

Për të kuptuar se si ndryshimet klimatike dhe moti ekstrem ndikojnë në primet e sigurimit, është e rëndësishme të kuptoni se si llogariten ato.

Primet janë një shumë që i paguhet në mënyrë periodike siguruesit dhe mund të ndahet në vlerësimin e rrezikut, sigurimin e sigurisë, kostot e funksionimit dhe taksat.

Pra, çmimet e sigurimeve varen nga disa faktorë. Kjo përfshin shpeshtësinë dhe shkallën e ngjarjeve të lidhura me motin.

Për të përcaktuar çmimet e tyre, kompanitë e sigurimeve përdorin projeksione, bazuar në të dhënat e publikuara nga institutet meteorologjike.

Sipas Federatës Franceze të Sigurimeve, ndërsa kompensimi mesatar vjetor ishte 2 miliardë euro midis 1990 dhe 2009 (duke përjashtuar vitin 1999 për shkak të stuhive), mesatarja mes 2010-2019 ka arritur 2.8 miliardë euro.

Ndërkohë sipas firmave konsulente Facts & Figures dhe Adactis, të cituara nga radioja franceze RMC, efekti I goditjes do të ishte një rritje prej 6 deri në 7% mesatarisht për sigurimin e shtëpisë në vitin 2024.

Task Forca e rrezikut të sigurimeve të Francës

Vlerësimi fillestar i Bankës së Francës në vitin 2021 për rreziqet financiare të ndryshimeve klimatike tregoi se rajonet më të cenueshme franceze mund të përjetojnë një rritje dy deri në pesëfish të rreziqeve natyrore.

Primet do të bënin që të rriteshin nga 130% në 200% deri në vitin 2060, sipas bankës qendrore. Kjo është një rritje midis 2.8% dhe 3.7% në vit.

Meqenëse kostot e kompensimit mund të arrijnë në 70 miliardë euro gjatë tre dekadave të ardhshme, qeveria franceze dëshiron “të garantojë qëndrueshmërinë e sistemit të kompensimit të fatkeqësive natyrore”, duke e quajtur atë një “mjet kyç të elasticitetit”.

LEXO EDHE: Humbjet nga Katastrofat Natyrore në 2023 arritën në 380 miliardë dollarë

spot_img

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

REKLAME

spot_img

Me te lexuarat